Miért érdemes ledes izzókat választani?

2020-07-21 9:34
Miért érdemes ledes izzókat választani?
Ma már nagyon olcsón kaphatók a különféle ledes izzók, kiszorítva a piacról nem csak a hagyományos égőket, hanem a halogén vetélytársakat is. Ebben a bejegyzésben áttekintjük, hogy miért is érdemes ledes égőt venni.

Élettartam

Az élettartam az egyik legfontosabb mutató az izzóknál, mivel azt mutatja meg, hogy várhatóan hány órán át működik, mielőtt tönkre menne. Érdemesebb a hosszabb ideig világító izzót választani, hiszen ez hamar visszahozza az árát. A hagyományos, wolfram szállal szerelt izzóknál ez az érték mindössze 1000 óra, ami napi 5 órás használatnál csupán fél éves élettartamot jelent. Ráadásul, a téli időszakban gyakran ennél többet is világítunk.

Jobb a helyzet a halogén izzókkal, melyek akár már 3000 órán át bírják. Ennél is tovább működnek a kompakt fénycsövek, 15000-25000 órán át. Az egész kínálatot veri azonban a led, ahol nem ritka az 50000 órás élettartam sem.

Áramfogyasztás

Az áramfogyasztást tekintve is a hagyományos izzók a legpazarlóbbak, ezek annyi áramot fogyasztanak, amennyi rá van nyomtatva a testükre. Léteznek 30-40 wattos égők, de igazán értékelhető fényt csak a 60 vagy a 100 wattos izzók jelentenek. A halogéneknél már kissé jobb a helyzet, mintegy 30%-kal kevesebbet fogyasztanak.

Ez azt jelenti, hogy nagyjából egy 42 wattos halogén égő fénye egyezik meg egy 60 wattos hagyományos izzóéval. A kompakt fénycsövek már sokkal kevesebb áramot igényelnek, átlagosan 80% a megtakarítás a hagyományos égőkhöz képest. Ez azt jelenti, hogy mindössze egy 20 wattos izzó hozza ugyanazt a fényt, mint a 100 wattos wolframszálas esetében.

A led izzók áramfogyasztása ez esetben is veri a többit, igaz, a kompakt fénycsövekhez képest már kisebb az eltérés. Alapesetben legalább 90%-os árammegtakarítással lehet számolni, azaz a fenti 100 wattos hagyományos izzó fényéhez egy 10 wattos led ad le ugyanakkora fényt. Bár a kompakt fénycső ára olcsóbb a ledes változatnál, az élettartam miatt a led irányába mozdul el a mérleg nyelve.

LED izzó

Hőtermelés

Aki fogott meg már véletlenül hagyományos izzót működés közben vagy röviddel a lekapcsolása után, tudja, hogy az üvegfelület nagyon forróvá tud válni. Valójában ez az egyik legnagyobb hátránya a wolframszálnak, mely az áramfelhasználás jelentős részét mintegy mellékhatásként arra használja, hogy a környezetét melegítse vele.

Ezt a problémát igazán csak a kompakt fénycső, és főleg a led küszöböli ki, utóbbi egyáltalán nem melegszik fel a használat során. Arra azonban érdemes figyelni, hogy egyes modellek talpazatánál a tokozás felmelegedhet, így mindig érdemes óvatosan megfogni egy izzót.

A led másik nagy előnye a kompakt fénycsövekkel szemben, hogy bírja a lámpa kapcsolgatását. A gyakori fel- és lekapcsolás könnyen lecsökkentheti a kompakt izzók élettartamát, így nem ajánlatos mozgásérzékelővel ellátott világítótestekben, spájzban, mosdóban vagy hasonló helyeket használni. A lednek nincs ilyen problémája, ezért ajánlott inkább ezt a típust választani a mindennapi használatra.



2020-07-21 9:34