Hogyan válasszunk autós kamerát?

2020-08-19 10:05
Hogyan válasszunk autós kamerát?
Az autós kamerák egyre népszerűbbek Magyarországon is, köszönhetően annak, hogy áruk ma nagyon olcsó és kiváló képet szolgáltatnak. A piac telis-tele van autós felvevőeszközökkel, melyek között nehéz lehet eligazodni.

Ebben a bejegyzésben olyan tippeket szedtünk össze, melyekkel megtalálható az ideális választás.

Felbontás

Az autós kamerák esetében is az egyik legfontosabb tulajdonság a felbontás. Ez gondoskodik ugyanis arról, hogy az elmentett videó megfelelően részletgazdag legyen és valódi segítséget nyújtson egy-egy vitás eset során. Ha nem jó minőségű felvevőt választunk, akkor az is előfordulhat, hogy a visszajátszáskor a másik autó rendszáma helyett csak elmosódott foltokat látunk, szinte lehetetlenné téve az azonosítást.

Mivel a Full HD, 1920x1080 pixeles felbontást tudó autós kamerák sem drágábbak, mindenképpen érdemes legalább ilyen minőségű készüléket beszerezni. Ma már elérhetők a 4K kamerák is, melyek a Full HD egységekhez képest négyszer több információt tárolnak el, bár áruk még a magasabb kategóriákban mozog.

Szenzor

A profibb autós kamerákat felszerelik egy úgynevezett G-szenzor egységgel, ami a hirtelen bekövetkező lassításokat érzékeli. Ennek hatására a kamera akkor is bekapcsolhat, ha amúgy nem működik és egyből biztonsági üzemmódba vált. Az ekkor készített videofelvételeket általában a tárhelye egy külön részére menti, hogy még véletlenül se törölhessük a folyamatos üzem során.

A G-szenzor beépítése mögött az az elmélet áll, hogy a legtöbb balesetet vagy veszélyes helyzetet megelőz egy nagyobb fékezés vagy hirtelen lassúlás. A szenzor ezt érzékelve még pont fel tudja venni az eseményeket, így akkor is bizonyítékot kapunk, ha elfelejtettük bekapcsolni a kamerát.

Menetrögzítő kamera

Háttértár

Ma már szinte általános, hogy az autós kamerák behelyezhető memóriakártyával működnek. Ebből is a microSD formátum a leggyakoribb, ez ugyanis nagyon pici, így nem kell neki nagy helyet biztosítani a készülékben. Az viszont egyáltalán nem mindegy, hogy milyen minőségű kártyát teszünk a kamerába!

A Full HD videófelvétel viszonylag nagy méretű tárhelyet igényel, még akkor is, ha a kamera a folyamatos rögzítést néhány perces részletekben menti el. Bár a piacon elérhetők fél-egy gigabájtos (GB) kártyák, ezek csak nagyon rövid időre elegendők az autós felvevőbe. Érdemes legalább 8 GB-os memóriakártyát vásárolni, de ha hosszabb útszakaszt is fel szeretnénk venni, akkor a 12-64 GB méretű kártyák sem nagyon drágák.

Amire viszont érdemes még figyelni, az a kártyák írási sebessége. Bármilyen fejlett is az őket alkotó chip, van egy fizikai határa annak, hogy mennyi adatot képes befogadni egy megadott idő alatt. A jobb minőségű kártyáknál ez az érték akár 60-90 MegaBájt (MB) is lehet másodpercenként, Full HD vagy 4K videóknál pedig már szükség lehet rájuk. Ha ez az érték kisebb, akkor esetlegesen károsodhat a felvétel vagy elérhetetlenné válhat a videófájl. Balesetnél pedig nagyon kellemetlen azzal szembesülni, hogy az olcsó memóriakártya miatt nem készült el a bizonyíték. A legtöbb legális webshop már jó minőségű kártyákat árul, de vigyázni kell a noname, ismeretlen hátterű boltokkal.


2020-08-19 10:05